Skip to content
24.11.2023

Virtuaaliavustaja muistuttaa elintavoista

Voisiko tekoälypohjainen virtuaaliavustaja muistuttaa terveellisemmistä elintavoista? Wellpro Impact Solutionsin ja HealthHub Finlandin yhteistyö muuttaa päivittäisiä rutiineja.

Tekstin lähde: Health Hub Finland

Terveellisten elämäntapojen ylläpitäminen modernin arjen haasteiden keskellä on yleinen haaste, mutta uusia ratkaisuja näkyy jo horisontissa. Yksi huomionarvoinen esimerkki tästä on yhteistyö Wellpro Impact Solutions Oy:n ja HealthHub Finlandin välillä. Yhdessä ne kehittävät tekoälypohjaisia virtuaaliavustajia, jotka voivat muokata näkemyksiä terveydestä ja päivittäisistä rutiineista.

Hyvinvoinnin haasteisiin vastaaminen

Wellpro Impact Solutions on eturintamassa hyvinvointiteknologian saralla. Yritys tunnistaa tarpeen tehokkaille työkaluille, joiden käyttäjät voivat ottaa aktiivisen lähestymistavan terveyteensä ja hyvinvointiinsa. Yrityksen palvelut, Myseula ja BitHabit, on suunniteltu erilaisista hyvinvoinnin näkökulmista.

Myseula on digitaalinen työkalu, jonka avulla voidaan seuloa aivo- ja muistiterveyteen sekä mielen hyvinvointiin liittyviä riskitekijöitä sekä oman elämäntyylin vaikutusta henkilökohtaiseen hyvinvointiin.

BitHabitin tavoitteena on vakiinnuttaa pieniä terveellisiä tekoja ihmisten arkeen siten, että niistä muodostuu pysyviä elintapoja. Tällä hetkellä BitHabitin valikoimassa on yli 400 pientä päivittäistä toimenpidettä, jotka edistävät käyttäjän hyvinvointia.

”Tavoitteenamme on, että mahdollisimman monella suomalaisella olisi mahdollisuus muuttaa elintapojaan tämän yksinkertaisen aktivointiohjelman avulla,” kertoo Petteri Sveins, Wellpron toimitusjohtaja.

Yhteistyössä tutkitaan tekoälyn potentiaalia

Yhteistyössä HealthHub Finlandin kanssa Wellpro pyrkii hyödyntämään tekoälyn potentiaalia ja kehittämään virtuaaliavustajia, jotka voisivat auttaa ihmisiä elämään terveellisemmin. Tavoitteena on luoda virtuaalisia kumppaneita, jotka ohjaavat ihmisiä kohti terveellisempiä elämäntapoja integroimalla sääntöpohjaista tekoälyä Myseulaan ja BitHabit-palveluun. Tällöin käyttäjä voi halutessaan ottaa käyttöön virtuaaliavustajan löytääkseen esimerkiksi itselleen sopivia hyvinvointia edistäviä pieniä tekoja.

Kehityspalvelusta vastaa HealthHub Finlandin kumppani Kuopio Health, ja sen toteuttaa Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos (Laskennallisen älykkyyden tutkimusryhmä) osana DigiCenterNS-palveluitaan.

“Wellpro liittyi hiljattain mukaan Kuopio Health -ekosysteemiin ja tämä hanke on hyvä esimerkki siitä, millaisia yhteistyömahdollisuuksia ekosysteemitoiminta tarjoaa. Yhdessä alueen tapahtumista professori Pekka Toivanen – Laskennallisen älykkyyden tutkimusryhmän vetäjä – mainitsi EDIH-yhteistyön mahdollisuuksista Wellpron toimitusjohtaja Petteri Sveinsille, ja siitä tämä kaikki lähti alulle,” kertoo Kimmo Solehmainen Kuopio Healthiltä.

HealthHub Finland EDIH on eurooppalainen digitaalinen innovaatiohubi, joka tarjoaa maksuttomia tai tuettuja testaus- ja innovaatiopalveluja, rahoitusneuvontaa, koulutusta ja osaamisen kehittämistä. Konsortio kokoaa yhteen asiantuntijat ja resurssit Suomen merkittävimmistä terveysekosysteemeistä, kuten tässä tapauksessa Kuopio Healthista.

”Kehotan kaikkia pk-yrityksiä, joilla on terveysinnovaatiotarpeita, ottamaan meihin yhteyttä. Olemme varanneet lähes 500 000 € räätälöityjen palveluiden tukemiseen,” neuvoo HealthHub Finland EDIH -hankkeen koordinaattori Henrik Honkanen.

Tekoäly hyvinvoinnin opastajana

Kuvittele tekoälykumppani, joka tuntee mieltymyksesi ja rutiinisi. Tekoälyavustaja voisi tarjota räätälöityjä ehdotuksia ja tukea parempaan terveyteen. Tällainen digitaalinen kumppani voisi kannustaa käyttäjiä tekemään pieniä, merkityksellisiä toimia päivittäin ja siten edistää terveellisten tapojen kehittymistä.

Avustaja voisi esimerkiksi ehdottaa toimia fyysisen hyvinvoinnin parantamiseksi, ajatusten selkeyttämiseksi tai unen laadun parantamiseksi. Se voisi olla luotettava kumppani, joka auttaa käyttäjiä sitoutumaan terveellisiin valintoihin.

”Olemme erittäin innoissamme tästä hankkeesta. Tavoitteenamme on luoda yksilöllinen ja mukautuva järjestelmä, joka ymmärtää tarpeesi ja mieltymyksesi sekä antaa sinulle relevantteja ja oikea-aikaisia ehdotuksia hyvinvointisi parantamiseksi. Halusitpa sitten harrastaa enemmän liikuntaa, nukkua paremmin tai vähentää stressiä, tekoälykumppanimme on tukenasi ja motivoi sinua saavuttamaan tavoitteesi,” kertoo projektipäällikkö Keijo Haataja UEF:in Computational Intelligence (CI) -tutkimusryhmästä.

”EDIH-hankkeen merkittävä tuki sekä EU:lta että Business Finlandilta mahdollistaa sen, että hankkeen kunnianhimoiset tavoitteet voidaan asettaa paljon korkeammalle kuin mitä ilman EDIH-hanketta olisi normaalisti mahdollista,” korostaa Haataja.

Uuden hyvinvoinnin aikakauden alku

Kun yhteistyö Wellpro Impact Solutionsin ja HealthHub Finlandin välillä etenee kohti tekoälyavusteisten virtuaaliavustajien kehittämistä, ollaan uuden hyvinvoinnin aikakauden kynnyksellä. Henkilökohtaista opastusta ja motivoivaa tukea tarjoavat digitaaliset kumppanit voivat mullistaa tavan, jolla terveyttä ajatellaan.

”Vaikka teknologia on vasta alkutaipaleellaan, on jo selvää, että nämä ratkaisut voivat muuttaa toimintatapojamme merkittävästi,” toteaa Juha Tenhunen, Wellpron Digital Service Designer.